+ Setup, Carma 4 you.
Systemen

Wat zijn de soorten hydrocultuursystemen?

Er zijn zes hoofdtypen hydrocultuursystemen

Wick-systemen
Diepwatercultuur
Voedings Filmtechniek
Eb en vloed (overstroming en afvoer)
Aeroponics
Druppelsystemen

Als je op het punt staat om thuis planten te gaan kweken met hydrocultuur, dan zijn er van tevoren nogal wat factoren die het succes van je onderneming zullen bepalen. Zelfs dan kunnen ook de meest doorgewinterde hydrocultuurtelers langs de lijn in de problemen komen.

Inzicht in de soorten hydrocultuursystemen, hoe ze werken, het kiezen van een systeem en zelfs welke planten in de eerste plaats groeien, kan enigszins ontmoedigend lijken.

Deze gids bespreekt de soorten hydrocultuursystemen, hun voor- en nadelen en elk ander essentieel detail erover.

Hydroponics-systemen

1. Wick-systemen


Het eerste item op de lijst is een van de eenvoudigste en oudste hydrocultuurtechnieken. Het wordt vaak beschouwd als een 'passief' systeem omdat er geen water- of luchtpompen nodig zijn om te werken.

In deze opstelling verplaatsen water en voedingsstoffen zich via een lont van een reservoir naar de wortels van een plant. De planten worden opgehangen in groeimedia en op hun plaats gehouden boven een reservoir met een voedingsrijke oplossing. Het ene uiteinde van de pit wordt in het groeimedium geplaatst en het andere uiteinde valt in de voedingsoplossing. De lont is meestal gemaakt van absorberend touw of vezel en neemt de voedingsstoffen snel op en geeft deze gelijkmatig af aan de wortels van de plant.

Wick-systemen werken bijzonder goed voor kleine, zelfgekweekte planten, en dit is een uitstekende keuze voor een thuisgebaseerd hydrocultuursysteem. Het is echter van cruciaal belang dat de gebruikte groeimedia voedingsstoffen en water zeer goed kunnen transporteren. Enkele goede opties daarvoor zijn kokoskokos, vermiculiet of perliet. Voordelen

Zeer "handen af" en vereist minimale tussenkomst.
Een van de eenvoudigste soorten hydrocultuursystemen om te gebruiken en te begrijpen.
Uitstekend geschikt voor kleine gewassen van eigen bodem, maar ook voor kinderen en beginners.

Nadelen

Niet geschikt voor grote planten die meer voedingsstoffen nodig hebben.
Fouten bij het plaatsen van de pit kunnen een snelle dood van de planten veroorzaken.
Dit systeem is vatbaarder voor schimmelziekten en wortelrot door de constant natte en vochtige omstandigheden.
Door het passieve karakter van dit systeem heeft u minder controle over de afgifte van water, voedingsstoffen en zuurstof naar de wortels.


2. Diep water cultuur


Diepwatercultuur (DWC) is een ander eenvoudig hydrocultuursysteem.

Kweeksystemen in diep water zijn eenvoudig en gemakkelijk te bouwen: de planten zelf worden in netpotten met wat groeimedium gehouden en zo geplaatst dat de wortels in een bak met voedingsoplossing en water bungelen.

Op deze manier krijgen de wortels een constante aanvoer van voeding. Luchtpompen en luchtstenen (zoals in aquaria) worden vervolgens gebruikt om het water van zuurstof te voorzien door bellen in de oplossing te pompen. Oxygenatie is van cruciaal belang om te voorkomen dat de wortels verzadigd raken en in de oplossing verdrinken.

Voordelen

DIY-systemen kunnen heel goedkoop worden gebouwd.
De keuze en grootte van kant-en-klare systemen is uitstekend.
Minder technisch dan sommige andere hydrocultuursystemen, dus een goede optie voor beginners of minder ervaren kwekers.
Diepwatercultuursystemen kunnen compact en kleinschalig zijn, waardoor mensen met beperkte ruimte er gebruik van kunnen maken.
Zeer weinig onderhoud.

Misschien vind je dit ook leuk: 15 verbluffende, weinig licht bloeiende kamerplanten

Nadelen

Niet geschikt voor grotere planten of planten met een lange groeicyclus.
Als u een luchtpompstoring heeft, zullen uw planten zeer snel afsterven door onvoldoende zuurstofvoorziening van de wortels.
Een zorgvuldige positionering van de planten is erg belangrijk. Te laag in het water, en de stengel gaat rotten. Te hoog, en de plant krijgt niet voldoende water en voedingsstoffen.

3. Voedings filmtechniek


voedingsfilm techniek hydrocultuur systeem

Systemen met voedingsfilmtechniek leveren voedingsoplossing aan planten in een constante stroom langs zacht glooiende groeikanalen. Het is een feit dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Planten worden in individuele netpotten geplaatst en ondersteund door een geschikt groeimedium. De wortels groeien in het groeikanaal, waar ze constant in contact staan ​​met de voedingsoplossing.

Zodra de oplossing van het ene uiteinde van het groeikanaal naar het andere stroomt, loopt het af naar een reservoir, voordat het weer in het systeem wordt gerecirculeerd zodat de planten opnieuw kunnen worden gebruikt.

Hydrocultuur met voedingsfilmtechniek is geschikt voor zowel huishoudelijke als commerciële hydrocultuur. Voordelen

Heeft niet veel groeimedium nodig.
Het recirculatiesysteem zorgt voor minder verspilling van middelen.
Minder problemen met oxygenatie, omdat een groot deel van de wortelmassa aan de lucht wordt blootgesteld.

Nadelen

Vereist regelmatige controle van de pompen en timers die de oplossing opleveren. Elke mislukking kan de oogst ruïneren.
Wortels verstoppen vaak de voedingskanalen als ze overwoekerd raken.


4. Eb en vloed


Eb en vloed overstromingen en afvoeren hydrocultuur systeem

Systemen voor eb en vloed, ook wel bekend als overstromings- en afvoersystemen, zijn niet zo populair als de andere systemen, maar ze zijn niettemin effectief bij het kweken van planten.

Bij deze methode worden de wortels niet constant aan de voedingsstof blootgesteld. In plaats daarvan worden ze in een bak met groeimedium geplaatst. Zoals de naam al doet vermoeden, worden de planten "overspoeld" met voedingsstoffen uit een reservoir, waarna de oplossing door de zwaartekracht terug in hetzelfde reservoir wordt "afgevoerd". De afgetapte vloeistof wordt in het reservoir geoxygeneerd voor hergebruik met behulp van een luchtsteen die wordt aangevoerd door een luchtpomp.

De overstroming wordt geregeld door een timer en een waterpomp en de bak wordt op deze manier meerdere keren per dag onder water gezet, afhankelijk van de grootte en het type gewas en andere factoren. Voordelen
Het stimuleert een efficiënt gebruik van voedingsstoffen, water en energie.
Zorgt voor voldoende zuurstofvoorziening van de wortels, aangezien de voedingsoplossing alleen met tussenpozen in contact komt met de wortels.
Eb- en vloedsystemen bevorderen een gezonde wortelontwikkeling

Nadelen

Het gebruikt grote hoeveelheden groeimedium.
De wortels kunnen snel uitdrogen en afsterven als de pompen of timers stoppen door stroomuitval of een ander probleem.
Ongunstige omgevingsomstandigheden (te warm, droog of te koud) kunnen ook de wortels uitdrogen.


5. Aeroponics


Aeroponics-systeem

Aeroponics-systemen zijn vrij technisch en geavanceerd en worden over het algemeen niet aanbevolen voor beginners. Ze kunnen echter een van de meest productieve hydrocultuursystemen zijn.

De wortels worden in de lucht gesuspendeerd en vervolgens verneveld met een fijne spray van voedingsoplossing. Telers kunnen ervoor kiezen om de wortels met tussenpozen of continu te vernevelen.

Om met dit systeem te slagen, hebben telers gespecialiseerde sproeikoppen nodig om de voedingsoplossing te vernevelen. Dit systeem vereist ook meer apparatuur om efficiënt te werken.

Interessant is dat aeroponics-systemen, vanwege de directe en efficiënte levering van voedingsstoffen, zuurstof en water aan de wortels, vaak de meest efficiënte en hoogproductieve hydrocultuursystemen zijn.

Voordelen

De wortels zijn beter zuurstofrijk dan die volledig ondergedompeld in water.
Opbrengsten en groeisnelheden kunnen beter zijn dan bij andere hydrocultuursystemen.

Nadelen

Het is niet zo betaalbaar als de andere methoden.
De sproeiers van de voedingsoplossing moeten worden bewaakt om uitval en uitdroging van wortels te voorkomen.
Over het algemeen niet aanbevolen voor beginners vanwege de toegenomen complexiteit van dit systeem.

6. Druppelsysteem


druppelsysteem hydrocultuur

Druppelsystemen zijn de meest gebruikte hydrocultuursystemen voor commerciële ondernemingen, omdat ze eenvoudig te bedienen zijn, zelfs op commerciële schaal. Hier worden planten in een geschikt groeimedium geplaatst en langzaam een ​​voedingsoplossing toegevoerd via een druppelleiding die is aangesloten op een pomp en een timer.

Er zijn echter twee opties onder dit systeem:

Herstel druppelsysteem: Eventuele overtollige voedingsoplossing van de planten wordt opgevangen en teruggeleid naar de originele tank of reservoir met voedingsoplossing.

Deze optie vereist meer monitoring omdat het terugsturen van overtollige voedingsoplossing de pH-waarde van de oplossing in het voedingsreservoir kan beïnvloeden. Daarom zou u de pH-waarden regelmatig moeten controleren en corrigeren.

Druppelsysteem zonder terugwinning: de overtollige voedingsoplossing kan weglopen, dus er is minder onderhoud dan bij de terugwinningsmethode. Maar om de afvoer te minimaliseren, moet de pomp precies worden getimed.

Voordelen

Het biedt een betere controle over de afgifte van voedingsstoffen en water.
Relatief goedkoop om op te zetten en te onderhouden.

Nadelen

De noodzaak van regelmatige pH-monitoring en correctie (hersteloptie).
Hoge neiging tot verspilling van voedingsstoffen (optie zonder terugwinning).